Pastagratäng

Jag gillar gratänger, här är en med pasta, korv och färs.

300 gr valfri pasta
½-1 lök
2 chorizo-korvar
300 g färs
smör till stekning
salt peppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk oregano
2 rkm timjan
4 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt, peppar
½ ask körsbärstomater



Koka pastan och låt den rinna av väl i ett durkslag.
Skiva löken och korven och stek tillsammans med färsen.
Krydda väl med salt, peppar, paprikapulver och örtkryddor.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll pastan i en smord ugnssäker form. Blanda ner tomater och färsröra.
Häll över äggvispet. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 40 min.
täck ev över meot slutet.
Servera med sallad.




Gott och nyttigt glutenfritt bröd

Min dotter skulle komma hem på besök, då tänkte jag baka ett nytt bröd till henne.
Och detta blev faktiskt gott.

25 g jäst
1 dl vatten
2 dl filjmölk
2 msk rapsilja
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
100 g morot
75 g palsternacka
1 ägg
½ dl valnötter/hasselnötter
450 g fin glutenfri mjölblandning ca 7½ dl


Smula jästen i en bunke. Häll på kallt vatten, filmjölk och olja. Rör om så jästen löser sig.
Blanda i salt och fiberhusk, låt det svälla 10 minuter.

Grovhacka nötterna. Skala morot och palsternacka och riv dem fint. Blanda rotfrukterna, ägget
och nötterna i degspadet.

Tillsätt först hälften av mjölet, sedan resten i små portioner under tiden som maskinen arbetar
degen. Degen skall arbetas kraftigt. Degen skall vara ganska kladdig.

Ös upp degen i en smord avlång brödform. Släta till ytan en aning, och strö över lite mjöl.
Täck med bakduk och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
Grädda 200 grader i 25-30 minuter.
För att glutenfritt bröd skall få bättre färg, kan det gärna bakas lite högre upp i ugnen
än vanligt bröd.
Lycka till.

Lättlagad laxwok med paprika/chili-sås

Snabbt, enkelt men ändå lite lyxigare :)



Laxfilé (mängd beror på hur mycket varje person äter, ca en filé á 125 g per person)
Minimajs (egentligen kan du ta vilka grönsaker du vill, eller varför inte en färdig wokmix?)
Creme fraiche med paprika/chili-smak
Pasta (jag hade Sempers glutenfria fiber-Penne)

Skär upp laxen i tärningar. Häll olja i pannan och stek laxen lite snabbt tills den fått färg. Skär upp minimajsen (eller vilka grönsaker du nu väljer, jag hade bara minimajs hemma) och woka dem tillsammans med laxen. Till sist, häll på creme fraichen och när du ser att den börjar koka lite är det klart! Servera med nykokt pasta och eventuellt en sallad.

Smaklig måltid!

Glutenfri äppelpaj med havregryn

Här kommer ett annat recept med äpplen, perfekt höstdessert!



2 dl mjölmix
3 dl rena havregryn
½ dl socker, gärna råsocker
150 g smör
4-6 äpplen

Att strö över äpplena:
1 tsk kanel
2 msk råsocker eller vanligt socker

Smält margarinet i en kastrull. Tag kastrullen från värmen och rör ned socker, mjöl och havregryn. Låt stå och svälla medan du skalar och klyftar äpplena.

Lägg äppelklyftorna i en pajform (28-30 cm i diameter). Blanda kanel och socker och strö över äppelklyftorna (vi tog ganska mycket mer kanel än 1 tsk, det är ju helt och hållet en smaksak!). Klicka ut havregrynssmeten så att den fördelas jämnt över formen.

Grädda i mitten av ugnen tills äpplena är mjuka och pajen har fin färg, cirka 20-25 minuter.

Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås :)


Äppelkaka

Detta är en enkel äppelkaka, blanda smeten och lägg i äppelklyftorna.

8 bitar.

125 g smmör eller margarin
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
2 ägg
2½ vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Fyllning 3-4 medelstora äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk strösocker

Sätt på ugnen 175 grader Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter med matfett.
Smält matfettet och låt det svalna.
Rör matfettet med socker, vanilj och citron. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör
ner mjölet blandat med bakpulver och mjölken. Häll smeten i formen.
Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Blanda kardemumma med sockret.
Strö det över äpplena.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
Servera kaka n ljummen eller kall med lgass, vaniljsås eller vispad grädde smaksatt med
vaniljsocker.


Ljummen rotfruktssallad

En lördag med regn och blåst, då passar det bra med lite mysigt hemma.
Gjorde rotfrukter i ugn, stekte några kycklilngar, lite sås. Ett gott rödvin till.
Det blev uppskattat.

4 portioner

8 medelstora potatisar
1 rödlök
2 morötter
2 palsternackor
½ litet vitkålshuvud
salt peppar
5 msk rapsolja
2 msk hackad persilja
1 msk dijonsenap

Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in en långpanna i ugnen.
Skala potatis, lök och rotfrukter.
Skär potatis och rotfrukter i klyftor. Blanda klyftorna med salt peppar och 2 msk av rapsoljan.
Lägg klyftorna i den förvärmda långpannan och sätt mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Skär löken i klyftor och kålen i tärningar. Blanda ner dem i långpannan. fortästt att rosta i ytterligare
cirka 10 minuter.
Blanda resterande olja med persilja och dijonsenap. vänd ner dressningen i rotfrukterna när de är varma.
Smaksätt ev med mer salt och peppar.
Servera med kyckling revbensspjäll eller lax.




Kassler med varm potatissallad

Detta recept kommer från ICA.

600 gram potatis
½ rödlök
2 tomater
färdigkokta linser,( jag tog en burk röda bönor, men det var lite mycket, en halv burk b lir nog bra.)
½ dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk skånsk senap
2 msk persilja (glömde köpa men det ska nog vara i)
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
ca 50 gram kassler


Skala och skär potatis i ½ - 1 cm tjocka skivor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och strimpla rödlök. Skär tomaten  grovt. Häll av och skölj färdigkokta linser/bönor.
Rör ihop olja, vinäger, senap och persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda den varma potatisen, linser, tomater och rödlök försiktigt. Vänd ner dressingen.
Skär kassler i skivor. Stek i olja och servera med potatissalladen.

Jag åt detta i matlåda dan efter, och då smakade det faktiskt lite bättre.

RSS 2.0