Saftigt rågbröd



9 dl vatten (7+2 dl)
2,5 dl farinsocker
2 msk kummin, hel
1,5 paket jäst
1,5 msk salt
13 dl grovt rågmjöl (715 gr)
8 dl vetemjöl (420-480 gr)

Koka upp 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande
vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet.
Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Det blir en fast mjölig blandning.

Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten. Blanda ner jästen i rågmjöls-
blandningen och tillsätt salt. Arbeta degen ordenligt tills allt är blandat.

Arbeta in vetemjöl men spara lite till utbakning. Arbeta degen väl,
5-10 minuer. Låt degen jäsa övertäckt 1½ timme.

Ta upp den på väl mjölat bakbord och arbeta degen igen. Baka ut
2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakpkåtspapper
och sätt in på nedersta falsen i KALL UGN: Obs utan en andra jäsning.

Sätt ugen på 175 grader och gärdda i 1½ timmar

Ta ut bröden och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila
till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor.

Nästa gång jag bakar detta kan jag tänka mig att byta ut
kummin mot pomerans.

Glutenfritt vörtbröd

Detta bröd blev högt och fint, och gott om jag får säga det själv.3
Hoppas min dotter gillar brödet, det är hon som ska få det när hon
kommer hem till jul.

1 dl vatten
33 cl julmust
25 g jäst
2 msk olja
½ dl sirap
1 tsk salt
1½ tsk pepparkakskryddor
½! tsk colorit soja(Kan uteslutas)
ca 400 gram finax glutenfri mjölmix ca 7-8 dl

Smula ner jästen i en bunke. Värm julmusten och vattnet
till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen
är upplöst.
Häll i oljan och tillsätt därefter sirap, salt, kryddor och soja. Rör om.
Blanda ner mjölmixen. Arbeta degen väl i maskin i minst 5 minuter.
Häll den lösa degen i en smord avlång bakborm som rymmer ca 1½ liter.
Ställ brödet att jäsa i ca 30-35 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda det färdigjästa brödet i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Mjuka pepparkaksmums

En julvariant av kärleksmums.

Till ca 24 bitar:
150 g smör
350 g ljus sirap
2½ dl socker
1 påse pepparkakskryddor
2½ dl mjölk
2 ägg
1 tsk bikarbonat
2 msk varmt vatten
5½ dl vetemjöl

till garnering:
1 dl vispgrädde
150 g ljus hyvlad choklad

Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret i en kastrull tillsammans med sirap, socker
och kryddor. Drag kastrullen från värmen och rör i mjölk
ocgh ägg.
Lös bikarbonaten i vattnet och blanda ner det. Tillsätt mjölet.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 34x24 cm
och grädda mitt i ugnen 45-50 minuter tills kakan stannat i mitten.
Låt den svalna.
Koka upp grädden och dra kastrullen från värmen. Bryt ner
chokladen och rör tills den smält. Bred chokladglasyren på kakan
och låt stelna. Strö över chokladen(jag använde kokous istället).
Skär kakan i bitar med en vass kniv.

RSS 2.0