Kumminknäcke

Detta är första gången jag gör knäckebröd. Och det blev godkänt.
Lätt att baka var det också.

Till 35 st behövs:
50 g jäst
7 dl vatten
2 dl vetekross
2 dl rågkross
1,5 msk linfrö
3 msk vetekli
1 dl grahamsmjöl
1,5 msk salt
2 msk hel kummin
2 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl till utbakningen.


Lös jästen i fingervarm vatten. tillsätt vetekross, rågkross, linfrön, vetekli, graham,
salt och kummin. Kör maskinen tills det blandat sig.

Tillsätt rågsikten och därefter vetemjölet 1 dl i taget tills degen känns fast men
ännu något kladdig. Jäs den i bunken ca 30 minuter.


Häll upp degen på bänken och gör ca 35 äggstora bullar. Lägg en duk över dem
och börja kavla ut dem i samma ordning som de gjordes. Kavla på mjölad bänk
2-3 mm tunna kakor med ca 20 cm diamter. Kruskavla till sist.

Ha ugnen på högsta temperatur, 250-275 grader. Plåtarna behöver inte smörjas
men ska vara heta. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått färg och släpper från
plåten ca 8-10 minuter. I varmluftsugn kan tre heta plåtar gräddas samtidigt.

Låt knäckebördet svalna på galler och borsta av överskottsmjölet.

Dem blev knapriga.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0