Honungsparfait

En god efterrätt, godare än glass.
För 4 personer.
Ingredienser:     4 msk honug.
                         6 äggulor
                         4 dl grädde
                         250 g frysta hallon

Häll honung och äggulor i en rostfri bunke eller kastrull.
Är honugnen motspänstig kan du värma den en aning först.
Sätt bunken i vattenbad, eller kastrullen på svag värme.

Vispa tills gulorna tjocknar, gärna med elvisp.
Passa dig så att inte bunken blir för varm och gulorna
kogulerar. Ta bunken ur vattenbadet och fortsätt vispa
tills smeten svalnat.

Vispa grädden och blanda ner den i smeten.
Häll över i små portionsformar och ställ i frysen tills den stelnar,
ca 2 timmar.

Hallonsåsen består helt enkelt av mosade hallon.
Enklast mosar du dem i matberedare eller med elvisp om de är riktigt tinade.
Tillsätt gärna en gnutta socker.

Italiensk kassler

Nu kommer det första inlägget utan bild.
Men det var en god variant av kassler så jag vill lägga ut receptet ändå.

4 portioner

700 g kassler i tunna skivor
3 st tomater i småbitar
1 kruka basilika eller oregano
1 dl grädde
3 st vitlöksklyftoer
1 dl vreme fraiche
2 tsk tomatpuré eller 1 dl chilisås
150 g mozzarella i bitar
salt efter smak
peppar efter smak

Sätt ugnen på 225 grader
Ta fram din finaste ugnsform och skiva kasslern i lagom
tjocka bitar.
Blanda tomatbitarna, vitlöken och de hackade örterna med
creme fraiche och grädde.
Häll smeten över köttet i formen och strö sedan ost över hela.
In i ugnen och låt hela härligheten få lite färg på nosen
i ca 15-20 minuter.

Servera med pasta eller ris och go grönsallad.



Kycklinggryta med vitt vin och bönor.

En god, mustig gryta, bra bjudmat. Vitt vin Casal di Serra,(12419)Italien, 79 kr

Till 6 personer:
1 kilo kycklinlårfileér
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 tsk salt + ½ tsk slat
½ tsk svartpeppar
1 tsk oregano
3 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 burk hela tomater
3 dl vitt vin, casal di serra
500 g champinjoner
1 msk smör
1 krm vitpeppar
1 burk stora vita bönor
1 pkaet haricots verts
1 kruka färsk timjan

Tillbehör:  vitt bröd eller ris.



Putsa och skär kycklinglårfileérna i stora bitar.  Skala, finhacka och stek lök
och vitlök i olja. Låt kycklingen fräsa med en stund på hög värme.
Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar.
Tillsätt oregano, tomatpuré, buljongtärning, vatten, tomater och vin.
Låt puttra under lock 20-30 minuter.
Ansa och skär vampen i skivor. Bryn smöret och stek svampen på hög
värme. Krydda med ½ tsk salt och vitpeppar.
Skölj bönorna i kallt vatten. Lägg dem i grytan tillsammans med
svamp och haricots verts. Koka ytterligare 5 min. Hacka timjanen fint.
Rör ner den strax före servering.
Servera grytan med bröd(eller ris).

Nästa gång jag gör denna gryta ska jag nog byta ut 1 dl vatten mot grädde.

RSS 2.0