Äpple och katrinplommongryta

500 g skinskstek
1 gul lök
5 cm ingefära
2 dl äppeljuice
1/2 dl soja
1 tsk curry
2 vitlöksklyftor
2 äpplen
8 katrinplommon
peppar
majsstärkelse
 
Skär köttet i bitar. Skala och skiva lök och ingefära.
Blanda lök, ingefära, juice, soja, curry och pressad vitlök i en kastrull.
Vänd ner köttet. Låd det ligga ca 30 minuter eller längre.
Koka köttet i "juiceblandningen" på svag värme under lock ca 30 minuter.
Skär äpplena i klyftor. Lägg ner äppelklyftorna och katrinplommon,
fortsätt att koka ytterligare 5-10 minuter. Red ev av grytan med majsstärkelse
utrör i lite vatten. Smaka av med peppar.
Servera grytan med kokt potatis eller  ris och en sallad.
 

Ugnsbakad kycklingfile med bönor

4 kycklingfiléer
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
200 g cocktail tomater
1 citron
1 frp stora vita bönor
2 msk färsk timjan
1 dl torrt vitt vin
2 msk + 50 g smör
salt och svartpeppar.
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Salta och peppra kycklingfilérna och stek dem sedan i 2 msk smör i en stekpanna
tills de fått fin färg. Skölj inte ur pannan. Lägg kycklilngen i en ugnsfast form och
baka de sedan i ugnen tills de har en innertemperatur av 70 grader ca 15.20 minuter.
Finhacka lökarna. Dela tomaterna i hälften. Finriv det yttersta skalet av citronen.
Skölj bönorna i ett duskslag och låt rinna av.
Fräs lök och vitlök i pannan som kycklingen stektes i tills den mjuknat men inte
fått färg.
Tillsätt bönorna och låt de fräsa med ett par minuter tills de fått lite färg. Slå över
vinet och låt det koka in.
Blanda ner smöret i bönfräset under omrörning och vänd sedan ner tomater, citronskal
och timjan. Smaka av med salt och mycket nyalen svartpeppar.
Servera sedan kycklilngen med bönorna och gärna ett gott bröd.

Smörkrämsmuffins med choklad

Här kommer en variant av chokladmuffins.
Mina arbetskamrater fick smaka.
 
225 g smör rumstempererat
2,5 dl socker
3 3/4 dl extra fint vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
 
Till glasyren:
100 g hackad choklad
2 msk vispgrädde
50 g smör rumstempererat
1,5 dl florsocker
 
Förvärm ugnen till 175 grader. Placera 18 pappersformar i muffinsplåt.
Vispa samman alla muffinsingredienser i en stor skål med elvisp till en slät
smet, 2-3 minuter. Skeda smet i formarna. Grädda i 20 minuter.
Ta up plåtarna och låt svalna i 5 minuter. Ta sedan upp muffinsen och låt
svalna på galler. För att göra glasyren, smält choklad, grädde och smör i
en kastrull över låg värme. Rör försiktigt tills att blandats.
Ta av från värmen och rör ner flosocker tills blandningen är slät.
Lägg en klick på varje muffins.
Den fina burken fick jag när jag fyllde år.
 

 

Muffins med äppelmos o kanel

115 g smör rumstempererat
1,25 dl strösocker
2 dl esxtra fint vetemjöl
2 ägg
115 g osötat äppelmos
3/4 tsk kanel
1 dl hackad nötter
1 dl russin
1 litet rött äpple tunt skivat
2 msk strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Placera 12 muffinsmorfar i en muffinsplåt.
 
Vispa samman smör, socker, mjöl och ägg i en skål med elvisp till en slät smet,
2-3 minuter. Rör ner äppelmos, kanel, nötter och s´russin.
Skeda smet i formarna. Placera äppelskivor överst och strö lite socker på toppen.
Grädda i 25 minuter. Ta up plåten och låt svalna 5 minuter. Ta sedan upp
muffinsen och låt svalna på galler. Servera varma.

RSS 2.0