Laxpaj

Detta recept har jag fått av Berit på mitt jobb.
Kan rekommendera denna. Mycket god.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning
4 ägg
4 dl grädde elller gräddmjölk
½ dl hackad dill
1 dl finskuren purjolök
200 g rökt lax i strimlor



Smula fettet i mjölet till en grynig massa, tillsätt vatten och
arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt den vila kallt 60 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform.

Nagga och förgrädda i 200 grader 10 min

Fyllning:
Vispa samman ägg och grädde, tillsätt dill och purjolök. Lägg ut lax-
strimlor i pajskalet och häll på äggstanningen.
Grädda 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat.
Servera med Romsås och sallad.

Romsås:
2½ dl gräddfil och1½ dl majonäs = rör ordenltligt
1 burk röd rom
1 liten knippe finhackad gräslök
salt, svartpeppar
Vänd försiktigt ner det i
2½ dl creme fraiche

Låt stå kallt minst 30 minuter innan servering.

Smaklig måltid.


Annanaspaj

En mycket god paj. Har haft den på fredagsfikat på jobbet.

Pajskal
150 g smält smör/margarin
3 dl vetemjöl/glutenfri mix
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 burk annanas i bitar

Topping
½ dl strösocker
2 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker
1 burk krossad annanas
1 ägg



Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut det i en pajform.
Lägg i annanasbitarna.
Rör ihop toppingen och häll blandningen över annanasbitarna.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Servera pajen kall med ev lite grädde eller vaniljsås.


Busenkla korvgrytan.

Det är som korvstroganoff ungefär.
4 port
400 gram falukorv
1 st gul lök
1 tsk smör o rapsolja
400 gr krossade tomater(heller hela på burk)
1 dl kelda mellangrädde (eller 3% mjölk)
1 tsk salt
1 tsk peppar


Skär korven i strimlor.
Jag tar en burk hela tomater och lägger i mixern tillsammans med löken.
Tomaterna blir bättre än burk-krossade, det går inte att "pilla" ut bitar.
Stek korven, rör i den mixade tomaterna och löken och grädden(eller 3% mjölk)
Låt koka 1 minut.
Servera med ris eller makaroner.


Potatissoppa

God och enkel soppa.
Mmm sa min man.
Det är bra betyg.

4 port
3-4 potatisar av mjölig sort ca 350 gr
1 gul lök
smör-rapsolja
8 dl vatten
3 grönsaksbuljonger
2,5 dl matlagningsgrädde
(eller som jag gjorde 2 dl 3% mjölk och 1 klick matlagningsyoghurt)



Skala och skiva potatisen och löken. Fräs löken i smör i en kastrull.
Tillsätt potatis, vatten och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 15 minuter.
Mixa soppan. Tillsätt grädde och koka upp.

Om man vill kan man strö över hackad gräslök eller finstrimlad purjolök.

Lenas knäckiga äppelpaj

Fick så mycket äpplen och då måste man ju göra något bra av det.
Så vad gör man om inte en god äppelpaj.
Hittade ett bra recept på matklubben.se

400 gram skivade äpplen
75 gram smör
1,5 dl havregryn
1 dl socker
2 msk sirap
0,75 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 msk mjölk


Sätt på ugnen 175 graer.

Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen.
Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.

Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg äpplena i en smortd ugnssäker form. fördela smeten över.

Ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.

Servera med glass eller vaniljvisp.

RSS 2.0