Äppelpaj
Fick lite äppel och då måste man ju baka en äppelpaj. Nytt recept förståss.
Pajdeg:´
3 dl vetemjöl
1;5 dl socker
125 g smör
1 litet 'gg
Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl socker
2 ägg
1 msk pressad citron
3 grovrina äpplen(eller några till)
Hacka ihop mjöl socker och kallt smör till en smulig massa.
Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut drygt hälften av degen i en form med löstagbar kant. Ställ formen kallt ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyllning:
Smält smöret i en kastrull. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa, socker, ägg och citronsaft med smöret.
Sjud blandingen under omrörning tills den tjocknar.
Kärna ur och riv äpplena grovt. Lägg dem i pajskalet och häll över mandelsmeten. Kavla ut resten
av degen och skär i remsor. Lägg degremsorna överst i pajformen.
Grädda i nedre delen av ugnen a 35 minuter. Servera med vaniljkräm eller vispgrädde.