Glutenfri surdegslimpa
Denna surdegslimpa blev bättre än den förra. . Den blev mycket fin,
Det gick att arbeta med degen som en "vanlig" deg.

Du börjar med surdegen som räcker till 3 bak.
½ pkt jäst
2 dl vatten
3,5 del glutenfri mix, jag tog grov mix.
½ dl fibrex
Börja med att rör ut jästen i 37 grader vatten.
Tillsätt mjölmix och Fibrex, och blanda samman.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 3 dygn.
Till degen:
½ pkt jäst
5 dl vatten och 2 msk olja
2 msk fiberhusk
½ dl sirap
1 1/4 msk mald brödkrydda
2 tsk salt
7 dl grövre glutenfri mix
5 dl vanlig mjölmix
Smula jästen och rör ut med ljumma degspadet.
Mät upp 1½ dl surdeg och blanda med jästlösningen. och fiberhusk.
Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt sirap, brödkrydda och salt och arbeta in mjölmixen. Spara ett par deciliter
av den mindre mängden mix. Arbeta degen väl innan du låter den jäsa i 60 minuter.
Arbeta ihop degen och tillsätt mer mjölmix, så mycket att degen går att hantera.
Dela degen och forma två längder. Låt dem jäsa övertäckta på plåt i 30 minuter.
Placera plåten på andra falsen nerifrån och grädda 30 minuter. Pensla med vatten och låt
stå inne ytterliggare ca 5 minuter.
Låt kallan under bakduk.
Surdegen som blir över kan delas upp och frysas in.
Det gick att arbeta med degen som en "vanlig" deg.

Du börjar med surdegen som räcker till 3 bak.
½ pkt jäst
2 dl vatten
3,5 del glutenfri mix, jag tog grov mix.
½ dl fibrex
Börja med att rör ut jästen i 37 grader vatten.
Tillsätt mjölmix och Fibrex, och blanda samman.
Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 3 dygn.
Till degen:
½ pkt jäst
5 dl vatten och 2 msk olja
2 msk fiberhusk
½ dl sirap
1 1/4 msk mald brödkrydda
2 tsk salt
7 dl grövre glutenfri mix
5 dl vanlig mjölmix
Smula jästen och rör ut med ljumma degspadet.
Mät upp 1½ dl surdeg och blanda med jästlösningen. och fiberhusk.
Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt sirap, brödkrydda och salt och arbeta in mjölmixen. Spara ett par deciliter
av den mindre mängden mix. Arbeta degen väl innan du låter den jäsa i 60 minuter.
Arbeta ihop degen och tillsätt mer mjölmix, så mycket att degen går att hantera.
Dela degen och forma två längder. Låt dem jäsa övertäckta på plåt i 30 minuter.
Placera plåten på andra falsen nerifrån och grädda 30 minuter. Pensla med vatten och låt
stå inne ytterliggare ca 5 minuter.
Låt kallan under bakduk.
Surdegen som blir över kan delas upp och frysas in.
Kommentarer
Trackback