Grovt formbröd
Detta bröd tar 2 dagar att göra, men det är det värt.
Mycket gott.

Dag 1
5 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk malen brödkrydda
5 dl vaten
1 tsk koloritsoja
Mät upp alla torra ingredienser i en degbunke. Koka upp vattnet och slå det i bunken.
Tillsätt sojan. Rör snabbt samman till en slät men kletig massa.
Täck med bakduk och ställ rumsvarmt över natten.
Dag 2
2½ dl filmjölk
50 g jäst
1 dl mörk brödsirap
5 dl fint rågmjöl
6-7 dl vetemjöl special
Värm filmjölken fingervarm. Slå den i bunken med fördegen och smula ner jästen. Rör om.
Tillsätt sirapen och blanda därefter ner rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig.
Täck med bakduk och låt degen vila i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och deal den i två lika stora delar.Forma släta avlånga bröd och lägg dem i
två smorda 1½ liters bakformar.
Ställ bröden att jäsa i ca 25 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 200grader i 45-50 minuter.
Mycket gott.

Dag 1
5 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk malen brödkrydda
5 dl vaten
1 tsk koloritsoja
Mät upp alla torra ingredienser i en degbunke. Koka upp vattnet och slå det i bunken.
Tillsätt sojan. Rör snabbt samman till en slät men kletig massa.
Täck med bakduk och ställ rumsvarmt över natten.
Dag 2
2½ dl filmjölk
50 g jäst
1 dl mörk brödsirap
5 dl fint rågmjöl
6-7 dl vetemjöl special
Värm filmjölken fingervarm. Slå den i bunken med fördegen och smula ner jästen. Rör om.
Tillsätt sirapen och blanda därefter ner rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig.
Täck med bakduk och låt degen vila i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och deal den i två lika stora delar.Forma släta avlånga bröd och lägg dem i
två smorda 1½ liters bakformar.
Ställ bröden att jäsa i ca 25 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 200grader i 45-50 minuter.
Kommentarer
Postat av: Daniela
Det var riktigt smarrigt! Sitter och mumsar i mig skiva efter skiva till frukost:)
Trackback