Saftigt rågbröd

9 dl vatten (7+2 dl)
2,5 dl farinsocker
2 msk kummin, hel
1,5 paket jäst
1,5 msk salt
13 dl grovt rågmjöl (715 gr)
8 dl vetemjöl (420-480 gr)
Koka upp 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande
vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet.
Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Det blir en fast mjölig blandning.
Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten. Blanda ner jästen i rågmjöls-
blandningen och tillsätt salt. Arbeta degen ordenligt tills allt är blandat.
Arbeta in vetemjöl men spara lite till utbakning. Arbeta degen väl,
5-10 minuer. Låt degen jäsa övertäckt 1½ timme.
Ta upp den på väl mjölat bakbord och arbeta degen igen. Baka ut
2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakpkåtspapper
och sätt in på nedersta falsen i KALL UGN: Obs utan en andra jäsning.
Sätt ugen på 175 grader och gärdda i 1½ timmar
Ta ut bröden och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila
till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor.
Nästa gång jag bakar detta kan jag tänka mig att byta ut
kummin mot pomerans.
Kommentarer
Trackback