Grovt potatisbröd

Får ni några kokta potatisar över så baka gärna denna limpa.

2 bröd
Dag 1
5 dl vatten och 5 dl grovt rågmjöl

Koka upp vatten och häll det över mjölet, rör om så att det bir väl blandat.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag2
Rågmjölsskållning
50 g jäst
1 dl kallt vatten
150 g kokt skalad poatis
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special

Blanda rågmjölsskållningen från dag 1 med jästen som rörts ut i vattnet.
Riv potatisen fint. Tillsätt potatis, salt, sirap och nästan allt vetemjöl och arbeta
degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bänk och arbeta ihop den med resten av vetemjölet.
Dela den i 2 lika stora delar och forma runda bröd- Lägg dem på plåt
med bakplåtspapper och nagga med gaffel eller provsticka.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader.
Grädda brödet 45-50 minuter.

Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0