Julköttbullar
Att rulla köttbullar är inte min starka sida, men vad gör man när det är jul.
1 dl mjölk
½ dl grädde
0,75 dl ströbröd
500 gr blandfärs
½ dl riven gul lök
1 ägg
salt och kryddpeppar
2 krm socker
smör eller margarin

Blanda mjölk, grädde och ströbröd.
Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt färs, lök, ägg,1 tsk salt, 1-2 krm kryddpeppar och socker
i ströbrödsblandningen.
Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar.
Stek några i taget i matfett, skaka pannan då och då
så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
1 dl mjölk
½ dl grädde
0,75 dl ströbröd
500 gr blandfärs
½ dl riven gul lök
1 ägg
salt och kryddpeppar
2 krm socker
smör eller margarin

Blanda mjölk, grädde och ströbröd.
Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt färs, lök, ägg,1 tsk salt, 1-2 krm kryddpeppar och socker
i ströbrödsblandningen.
Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar.
Stek några i taget i matfett, skaka pannan då och då
så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.
Grovt potatisbröd
Får ni några kokta potatisar över så baka gärna denna limpa.
2 bröd
Dag 1
5 dl vatten och 5 dl grovt rågmjöl
Koka upp vatten och häll det över mjölet, rör om så att det bir väl blandat.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag2
Rågmjölsskållning
50 g jäst
1 dl kallt vatten
150 g kokt skalad poatis
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special
Blanda rågmjölsskållningen från dag 1 med jästen som rörts ut i vattnet.
Riv potatisen fint. Tillsätt potatis, salt, sirap och nästan allt vetemjöl och arbeta
degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bänk och arbeta ihop den med resten av vetemjölet.
Dela den i 2 lika stora delar och forma runda bröd- Lägg dem på plåt
med bakplåtspapper och nagga med gaffel eller provsticka.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader.
Grädda brödet 45-50 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.
2 bröd
Dag 1
5 dl vatten och 5 dl grovt rågmjöl
Koka upp vatten och häll det över mjölet, rör om så att det bir väl blandat.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag2
Rågmjölsskållning
50 g jäst
1 dl kallt vatten
150 g kokt skalad poatis
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
12-13 dl vetemjöl special
Blanda rågmjölsskållningen från dag 1 med jästen som rörts ut i vattnet.
Riv potatisen fint. Tillsätt potatis, salt, sirap och nästan allt vetemjöl och arbeta
degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bänk och arbeta ihop den med resten av vetemjölet.
Dela den i 2 lika stora delar och forma runda bröd- Lägg dem på plåt
med bakplåtspapper och nagga med gaffel eller provsticka.
Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.

Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader.
Grädda brödet 45-50 minuter.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Glutenfria lussebullar


Lyckan av att lyckas med glutenfritt är fantastisk! Dessa lussebullar blev riktigt goda och fluffiga (:
50 gram jäst
50 gram jäst
200 gram smör
5 dl mjölk med 3% fetthalt
1,5 gram saffran (jag använde 1 gram men det var lite för lite för min smak)
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg
½ burk kesella
16 dl glutenfri mjölmix (jag använde Finax röda, som innehåller laktos)
1 st uppvispat ägg att pensla med
russin att garnera med
1. Smula sönder jästen i degbunken. Smält smöret. Häll mjölken i det smälta smöret och låt vätskan bli fingervarm - ca 37 grader.
2. Mosa saffranen med lite strösocker i mortel eller dylikt.
3. Rör ut jästen med lite av degvätskan, häll på resten av vätskan, sockret, saltet, ägget och saffranet. Rör även ner kesellan.
4. Rör ner mjölet, rör in det ordentligt, minst 5 minuter tar det i maskin. Degen verkar väldigt kladdig, men blir fullt hanterbar när den jäst.
5. Strö lite mjöl över bunken, lägg på en handduk och låt jäsa till dubbel storlek.
6. Sätt ugnen på 225 - 250 grader.
7. Knåda degen lite grann, forma sen lussekatterna efter tycke. Lägg på bakplåtspapper.
8. Garnera med russin. Pensla lussekatterna när de jäst med ca 1/3. Grädda i mitten av ugnen, ca 7-8 minuter.
Avnjutes nygräddade med ett glas kallt mjölk!
Grundrecept från Kokaihop.se
Kardemummadrömmar
Mycket möra kakor. 24 st.
Du behöver
50 g smör (eller margarin)
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor(eller mald kardemumma)
½ dl matolja
3 dl vetemjöl
½ tsk hjortronsalt
Sägg ugnen på 150 grader.
Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker och stötta kardemummakäror.
Tillsätt oljan lite i sänder under omrörning. Blanda mjöl och
hjortronsalt, rör ner det i degen.
Forma degen till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Kumminknäcke
Detta är första gången jag gör knäckebröd. Och det blev godkänt.
Lätt att baka var det också.

Till 35 st behövs:
50 g jäst
7 dl vatten
2 dl vetekross
2 dl rågkross
1,5 msk linfrö
3 msk vetekli
1 dl grahamsmjöl
1,5 msk salt
2 msk hel kummin
2 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl till utbakningen.
Lös jästen i fingervarm vatten. tillsätt vetekross, rågkross, linfrön, vetekli, graham,
salt och kummin. Kör maskinen tills det blandat sig.
Tillsätt rågsikten och därefter vetemjölet 1 dl i taget tills degen känns fast men
ännu något kladdig. Jäs den i bunken ca 30 minuter.

Häll upp degen på bänken och gör ca 35 äggstora bullar. Lägg en duk över dem
och börja kavla ut dem i samma ordning som de gjordes. Kavla på mjölad bänk
2-3 mm tunna kakor med ca 20 cm diamter. Kruskavla till sist.
Ha ugnen på högsta temperatur, 250-275 grader. Plåtarna behöver inte smörjas
men ska vara heta. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått färg och släpper från
plåten ca 8-10 minuter. I varmluftsugn kan tre heta plåtar gräddas samtidigt.
Låt knäckebördet svalna på galler och borsta av överskottsmjölet.

Dem blev knapriga.
Lätt att baka var det också.

Till 35 st behövs:
50 g jäst
7 dl vatten
2 dl vetekross
2 dl rågkross
1,5 msk linfrö
3 msk vetekli
1 dl grahamsmjöl
1,5 msk salt
2 msk hel kummin
2 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl till utbakningen.
Lös jästen i fingervarm vatten. tillsätt vetekross, rågkross, linfrön, vetekli, graham,
salt och kummin. Kör maskinen tills det blandat sig.
Tillsätt rågsikten och därefter vetemjölet 1 dl i taget tills degen känns fast men
ännu något kladdig. Jäs den i bunken ca 30 minuter.

Häll upp degen på bänken och gör ca 35 äggstora bullar. Lägg en duk över dem
och börja kavla ut dem i samma ordning som de gjordes. Kavla på mjölad bänk
2-3 mm tunna kakor med ca 20 cm diamter. Kruskavla till sist.
Ha ugnen på högsta temperatur, 250-275 grader. Plåtarna behöver inte smörjas
men ska vara heta. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått färg och släpper från
plåten ca 8-10 minuter. I varmluftsugn kan tre heta plåtar gräddas samtidigt.
Låt knäckebördet svalna på galler och borsta av överskottsmjölet.

Dem blev knapriga.