Blomkålsröra

En god sallad till grillat.



Ingredienser

Ett blomkålshuvud i bitar
Ett tärnat äpple
Minst två olika sorters hackad lök(jag tog purjo och rödlök)
En liten pressad vitlök
Creme fraiche eller gräddfil
Majonäs
Fransk senap
Salt och peppar
Du kan även tillsätta osaltade jordnötter om du vill

Blanda creme fraiche alt gräddfil med majonäs, senap, salt och peppar.
Blanda allt med blomkål äpple och lök.


Grovt formbröd

Detta bröd tar 2 dagar att göra, men det är det värt.
Mycket gott.



Dag 1
5 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk malen brödkrydda
5 dl vaten
1 tsk koloritsoja

Mät upp alla torra ingredienser i en degbunke. Koka upp vattnet och slå det i bunken.
Tillsätt sojan. Rör snabbt samman till en slät men kletig massa.
Täck med bakduk och ställ rumsvarmt över natten.

Dag 2
2½ dl filmjölk
50 g jäst
1 dl mörk brödsirap
5 dl fint rågmjöl
6-7 dl vetemjöl special

Värm filmjölken fingervarm. Slå den i bunken med fördegen och smula ner jästen. Rör om.
Tillsätt sirapen och blanda därefter ner rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig.
Täck med bakduk och låt degen vila i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och deal den i två lika stora delar.Forma släta avlånga bröd och lägg dem i   
två  smorda 1½ liters bakformar.
Ställ bröden att jäsa i ca 25 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 200grader i 45-50 minuter.

Mjuk rabarberkaka

Denna kaka blev mycket god, trots att formen läckte en del i ugnen.
Denna kaka kommer jag garanterat att göra om.


100 g smör
1½ dl strösocker
2 ägg
1½ msk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.
Fyllning:
4-5 dl rabarberbitar
2 ägg
1½ dl grädde
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund kakform, gärna  med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Rör smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje.
Vänd ner kardemumma och sikta ner de torra ingredienserna. Rör till en
slät smet och klicka ut den i formen. Bred ut så det blir en fördjupning i
mitten. Placera rabarbern där.
Rör samman ägg, grädde, socker och häll över rabarbern. Grädda kakan i nedre delen
av ugnen 40-45 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.

Surdegslimpa, glutenfri

Det är första gången jag gör en glutenfri limpa med surdeg.
Den blev ganska bra, min dotter tyckte den var ok.


Till surdegen:
25 g jäst, 1 dl ljummet vatten, 2 dl glutenfri mix, finax grova.

Till degen:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
2 msk olja
½ dl sirap
1½ tsk salt
1 dl solroskärnor
§ dl krossade linfrön
8½ dl glutenfri mix, finax grova

Ugn 200 grader

Surdeg: Sätt surdegen och låt bunken stå i rumstemeratur i två dygn.
Täck över med plastfilm och spänn fast plasten med gummisnodd så
att den hålls på plats.

Huvuddeg: Fortsätt med huvuddegen när två dygn har gått.

Smula jästen och rör ut med det ljumma degspadet av vatten och olja.
Blanda i surdegen, sirap, salt, solros, linfrö och 6 dl av mjölmixen.
Arbeta degen väl och tillsätt eventuellt ytterligare 1 dl mix innan du låter degen jäsa upp.
Bearbeta degen efter jäsning och tillsätt resten av mjölet.
Häll degen i 2 smorda eller bakplåterklädda 1½l formar.
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.
Grädda 40 minuter på andra falsen nerifrån.

Coleslaw

Här kommer ett recept på en sallad att ha till typ grillat.
Vi bjöd vänner på mat och dem gillade den skarpt.



7 dl strimlad vitkål
1 tsk salt
1 morot riven på grova sidan.

Dressing:
1 tsk dijonsenap
1 dl gräddfil
1,5 dl majonäs
2-3 msk aäppelmos
 någon peppar.

Lägg kål, den rivna moroten i en rostfri bunke(jag hade en plastbunke) salta och blanda
ordentligt. Låt stå tills kålen har mjuknat ca 30 minuter.
Blanda ingredienserna till dressingen i en skål. Blanda den i kålen, låt stå i kylen
1-2 timmar innan servering.
Utmärkt till grillat och perfekt till hamburgare.

Glutenfri rulltårta med chokladfyllning

Enkel rulltårta, lätt att rulla ihop.

Du behöver:
3 ägg
1½ dl socker
1 dl potatismjöl
½ dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver

Chokladfyllning:
½ dl flytande matfett
1 dl mjölk eller kaffegrädde
2 msk socker
2 msk kakao
2 tsk glutenfri mix

Vispa ägg med socker till en riktigt tjock och pösig smet helst med elvisp. Blanda
potatismjöl mjölmix och bakpulver och vänd ned i äggblandningen. Skrapa ned
smeten på en bakpappersklädd plåt. min smet blev 25 x 30 cm
Grädda i ugnen 250 grader i 5 minuter.

Ta fram en kastrull och blanda matfett, mjölk, socker kakao och mjölmix. Värm
blandningen under omrörning tills den tjocknar. jag har indutionshäll så det gick
mycket fort.
Bred den på den gräddade kakbotten nedan den nästan är nygräddad.
Rulla samman och låt ligga med skarven underst. Kan frysas.

Glutenfria chokladrutor

Dessa kakor blev mycket goda och enkla att göra var dem också.

Du behöver:
100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
1½ dl glutenfri mjölmix
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Garnering:
1½ dl grovt hackade nötter.

Smält fettet och låt de svalna. Rör ner socker och ägg.
Blanda ner mixen, kakaon och vaniljsockret.
Bred ut på bakplåtspapper i en form ca 25x25 cm.
Till sist strö över de hackade nötterna.
Grädda i ugnen 225 grader. I receptet stod det 10 minuter, men jag fick ha inne dem
ca 15 minuter innan dem var färdiga.
Skär upp kakan i rutor innan den kallnat.

Blåbärspaj

Har bakat 2 blåbärspajer idag. Den ena glutenfri.
Har hittat receptet på recepten.se


Du behöver:
2,5 dl vetemjöl (eller ca 3dl glutenfritt mjöl)
knappt 1 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
150 g margarin
2 msk vatten
Fyllning:
3 dl blåbär
1 st banan
½ dl socker

Blanda mjöl, socker och bakpulver. Skär matfettet i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 minuter.
Tryck ut halva degen i en pajform ca 15-20 cm. (den glutenfria gjorde jag inget lock till, alltså hela
degen i botten)
Grädda den i 175 grader i ca 10 minuter.
Fyll pajskalet med blåbär banan och socker.
Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären.  Jag gjorde rutmönster.
Grädda pajen i 175 grader ca 20 minuter mitt i ugnen.
Jag serverade vaniljvisp, gräddel och glass till.

Välkommen till vår blogg!

Här ska det bjudas på inspiration och tips till både bakning och matlagning, mycket glutenfritt men även "vanlig" mat :) Våga prova och lycka till i köket!

RSS 2.0